Šta je Ping, Download i Upload brzina?

0
21488
Šta je Ping, Download i Upload brzina?
Šta je Ping, Download i Upload brzina?

Ping, Download Speed i Upload Speed su veoma važni faktori koji utiču na kvalitet internet veze. Ako ne znate o čemu se radi objasniću vam u daljem tekstu. Takođe ću vam objasniti kako da testirate svoju internet vezu.

Šta je Ping?

Ping je vreme koje prođe od kada vaš računar pošalje neku poruku, do momenta kada dobije odgovor na nju od nekog servera na internetu. Ping se meri u ms (mili sekunde) 1s = 1000ms.

Sada se pitate koliki je normalan ping. Ping treba da bude što manji broj, sve do 60-80ms smatra se dobrim pingom. Ako je on veći, recimo 150-200ms dolazi do takozvanog Laga, odnosno dolazi do većeg kašnjenja što najvise pravi problema kod gejmera koji igraju igrice online.

Od čega zavisi što bolji Ping? Zavisi od mnogo faktora kao što su kvalitet telekomunikacione instalacije, samog servera sa kojim se povezujemo, broju korisnika koji su prikačeni na Vaš internet.

Ping
Ping

Kako izmeriti Ping?

Ping je veoma lako izmeriti i postoje više načina. Ja ću Vam pokazati dva načina.

Prvi način je da otvorite Komandnu liniju (Command Prompt) Windows taster + R i ukucate cmd, nakon toga otvoriće vam se komandna linija i tu kucate sledeće:

ping mojracunar.net (umesto mojracunar.net možete ukucati bilo koji drugi sajt ili IP adresu.)

CMD Ping test
CMD Ping test

Nakon što pritisnete enter pokreće se Ping test kao na slici iznad. Vama je najbitnije da obratite pažnju na zadnju liniju ovog testa. Ona vam pokazuje koji je vas minimalni, maksimalni i prosečni ping.

Minimum = 35ms, Maximum = 39ms, Average = 36ms

Što se tiče drugog načina kako testirati ping pokazaću Vam ujedno kad i testiramo brzinu pruzimanja i slanja.

Šta je Download Speed (Brzina preuzimanja)

Download Speed je brzina preuzimanja podataka sa servera na Vaš računar. Meri se u megabitima u sekundi Mbps. Brzina preuzimanja zavisi od vrste paketa koji ste zakupili kod vašeg provajdera.

Šta je Upload Speed (Brzina slanja)

Upload Speed je brzina slanja podataka sa Vašeg računara ka nekom serveru na internetu. Meri se u megabitima u sekundi Mbps. Brzina slanja takođe zavisi od paketa koji ste zakupili kod provajdera i obično je dosta manja u odnosu na brzinu preuzimanja.

Kako izmeriti brzinu preuzimanja i slanja?

Brzinu preuzimanja i slanja možemo veoma lako testirati na sajtu www.speedtest.net. Kada odete na sajt potrebno je samo da kliknete na BEGIN TEST i sačekate kraj testa.

Download test, Upload test, Ping test
Ping test, Download test, Upload test

Kada se test završi možete videti koja je vrednost Vašeg Pinga (20ms), Download brzine (18.83Mbps) i Upload brzine (2.97Mbps).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here