Kako zaključati WiFi ruter

9 21.585

Neobezbeđeni bežični ruter omogućava ostalim korisnicima da pristupe vašem internetu i dodatno ga uspore. Zaključavanjem rutera sprečavate neovlašćeno povezivanje na vašu bežičnu mrežu (Wireless).

Zaključavanje WiFi rutera pokazaćemo vam na Huawei HG520c (dobijen od Telekoma). Postupak zaključavanja je isti ili sličan na drugim ruterima.

Kako zaključati WiFi ruter?

Prvo ćemo pristupiti ruteru na sledećoj adresi: http://192.168.1.1/ ili http://192.168.0.1/. Nakon pristupa samoj adresi pojaviće vam se prozor u kojem treba da unesete korisničko ime i šifru.

Podrazumevano korisničko ime je: admin, šifra: admin. Što se tiče Telekomovih rutera korisničko ime je: telekom, šifra: telekom.

Nakon ulaska u ruter potražite odeljak Basic>Wireless Lan, on bi trebao da izgleda slično kao na slici ispod.

Omogućite Access point.

Pronađite polje SSID i unesite ovde ime vaše bežične mreže.

Tip autorizacije izaberite WPA2-PSK.

Pre-Shared Key (šifra) u ovo polje unesite šifru vaše bežične mreže.

Kada sve ovo završite sačuvajte podešavanja.

Možda Vas zanima
9 Komentara
 1. BANE kaže

  ne razumem ovo: Podrazumevano korisničko ime je: admin, šifra: admin.

  1. Predrag Ćirić kaže

   Kod većine rutera korisničko ime i šifra je admin. Telekom je to izmenio i stavio korisničko ime i šifru telekom Sve ovo bi trebalo pisati u uputstvu za korišćenje koje dobijate uz ruter.

 2. ica kaže

  Pa ovim niste zaključali ruter,već samo wi fi mrežu.To je kao da zaključate sef u kući,a vrata od kuće vam otvorena,a na stolu je šifra od sefa.!!!!!!!!!!
  Svako dakle u blizini bilo kog telekomovog rutera može ući na 192.168.1.1 uneti šifru na ruteru „telekom“…“telekom“ i pročitati vam šifru ,pa čak i promeniti.

  1. Predrag Ćirić kaže

   1. Ovo i jeste članak napisan kako da zaključate WiFi mrežu.
   2. Ne može svako da pristupi ruteru putem adrese 192.168.1.1 Da bi pristupio ruteru mora biti povezan na WiFi mrežu, odnosno da zna šifru mreže. Tako da niste uopšte u pravu.

 3. Miloš kaže

  A kako da se promeni šifra admin ili u slučaju telekoma telekom? To nigde ne mogu da nađem. Mada pitanje je koliko je i potrebno to menjati?

  1. Predrag Ćirić kaže

   Nije moguće promeniti. Nema potrebe da menjate šifru. Dovoljno je da pazite kome dajete šifru WiFi mreže i nećete imati problema. I ako se desi da neko uđe u vaš ruter i promeni WiFi šifru uvek je možete promeniti tako sto ćete povezati vaš ruter kablom sa računarom i po uputstvu iznad postaviti svoju.

 4. Radoznali lik kaže

  SSID mog wifi-a je Telenor-Internet-e5.Malo mi je to glupo pa sam hteo da ga promenim. Kad sam otisao na link gde se menja sifra od wifi-ja trazilo mi je korisnicko ime i sifru. Vise puta sam ukucavao admin kao sifru i korisnicko ime i nije htelo da udje. Pokusao sam i sa telekom i sa mojom sifrom od wifi-ja. Nece da se prijavi. Nije mi jasno.Pomoc?

  1. Predrag Ćirić kaže

   Trebalo bi da je korisničko ime i šifra admin. Ja sad stvarno ne mogu da vam pomognem jer nisam imao dodira sa Telenorovim modemima ali sam našao nešto na njihovom forumu pa možda vam pomogne link: https://forum.telenor.rs/thread/2426

 5. Alex kaže

  U zavisnosti od modela i marke Telekomovog rutera, kombinacija za logovanje je neka od sledećih username-a i password-a:

  username: admin
  password: ztonpk

  username: admin
  password: tzlkisonpk

  username: admin
  password: admints

  Moj savet vam je da promenite ove „default“ vrednosti login podataka, kako bi sprečili neovlašćeni pristup podešavanjima rutera.

Ostavite odgovor

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Podržite naš rad!

Ako Vam se sviđa ovaj sajt lajkujte nas na Facebook-u i budite u toku. Veliko hvala!