Kako zaključati WiFi ruter

4
66175
Kako zaključati WiFi ruter
Kako zaključati WiFi ruter

Neobezbeđeni bežični ruter omogućava ostalim korisnicima da pristupe vašem internetu i dodatno ga uspore. Zaključavanjem rutera sprečavate neovlašćeno povezivanje na vašu bežičnu mrežu (Wireless).

Zaključavanje WiFi rutera pokazaćemo vam na Huawei HG520c (dobijen od Telekoma). Postupak zaključavanja je isti ili sličan na drugim ruterima.

Kako zaključati WiFi ruter?

Prvo ćemo pristupiti ruteru na sledećoj adresi: http://192.168.1.1/ ili http://192.168.0.1/. Nakon pristupa samoj adresi pojaviće vam se prozor u kojem treba da unesete korisničko ime i šifru.

Podrazumevano korisničko ime je: admin, šifra: admin. Što se tiče Telekomovih rutera korisničko ime je: telekom, šifra: telekom.

Nakon ulaska u ruter potražite odeljak Basic>Wireless Lan, on bi trebao da izgleda slično kao na slici ispod.

Omogućite Access point.

Pronađite polje SSID i unesite ovde ime vaše bežične mreže.

Tip autorizacije izaberite WPA2-PSK.

Pre-Shared Key (šifra) u ovo polje unesite šifru vaše bežične mreže.

Kada sve ovo završite sačuvajte podešavanja.

4 KOMENTARA

    • Kod većine rutera korisničko ime i šifra je admin. Telekom je to izmenio i stavio korisničko ime i šifru telekom Sve ovo bi trebalo pisati u uputstvu za korišćenje koje dobijate uz ruter.

  1. Pa ovim niste zaključali ruter,već samo wi fi mrežu.To je kao da zaključate sef u kući,a vrata od kuće vam otvorena,a na stolu je šifra od sefa.!!!!!!!!!!
    Svako dakle u blizini bilo kog telekomovog rutera može ući na 192.168.1.1 uneti šifru na ruteru “telekom”…”telekom” i pročitati vam šifru ,pa čak i promeniti.

    • 1. Ovo i jeste članak napisan kako da zaključate WiFi mrežu.
      2. Ne može svako da pristupi ruteru putem adrese 192.168.1.1 Da bi pristupio ruteru mora biti povezan na WiFi mrežu, odnosno da zna šifru mreže. Tako da niste uopšte u pravu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here