Kako slikati ekran računara

0 4.413

Verovatno vam je nekada zatrebalo da slikate ekran računara (Radna površina ili na engleskom Desktop) kako bi sačuvali trenutno šta se nalazi na ekranu i to snimili kao sliku.

Postoje dosta programa koji mogu slikati ekran računara ali ja neću pisati o njima jer postoji dosta lakši i brži način kako slikati ekran na računaru. Svaki operativni sistem ima svoje prečice na tastaturi za slikanje ekrana (Radne površine).

Kako slikati ekran računara na Windowsu

Korak 1: Pronađite na tastaturi dugme PrtSc, obično se nalazi pored dugmeta Insert na desnoj strani tastature iznad dugmeta sa strelicama. Kada poželite da slikate ekran pritisnite ovo dugme. Ako želite da slikate samo aktivni prozor pritisnite tastere ALT + PrtSc. 

PrtSc dugme
PrtSc dugme

Korak 2: Kada ste slikali ekran otvorite Bojanku (Paint) i pritisnite CTRL + V. Trebalo bi da se pojavi slika ekrana. Sada je potrebno samo da snimite sliku tako što ćete kliknuti na Sačuvaj kao (Ikonica disketice u gornjem levom uglu) i sačuvati sliku u format JPEG ili neki drugi od formata PNG, BMP ili drugi.

Bojanka / Paint
Bojanka / Paint

Slikanje ekrana pomoću Alatke za isecanje (Snipping Tool) na Windowsu 10

Alatke za isecanje / Snipping Tool
Alatka za isecanje / Snipping Tool

Alatka za isecanje na Windowsu 10 je upravo namenjena za slikanje ekrana, poseduje par opcija i veoma je jednostavna za korišćenje. Možete napraviti sliku ekrana i to kao:

  • Odsečak slobodnog oblika
  • Pravougaoni odsečak
  • Odsečak prozora
  • Odsečak celog ekrana

Korak 1: Pronađite i pokrenite program Alatke za isecanje (Snipping Tool) u Start meni > Sve Aplikacije > Windows pribor

Korak 2: Kada uđete u program izaberite način kako želite da napravite sliku, recimo odaberite Odsečak prozora i kliknite na Novo. Sada odaberite prozor koji želite da slikate, oko njega pojaviće vam se crveni okvir i vi onda kliknite na njega.

Korak 3: Sada je potrebno da snimite sliku tako što ćete kliknuti na ikonicu disketice u gornjem levom uglu programa. Upisaćete ime slike, odabrati format slike i kliknuti na Sačuvaj.

Ostavite odgovor

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Podržite naš rad!

Ako Vam se sviđa ovaj sajt lajkujte nas na Facebook-u i budite u toku. Veliko hvala!